Tijekom zimskih mjeseci šopam se jačom hranom, masnijom pa zato čim stigne proljeće bacam se na detox. Veliki sam ljubitelj kave i pijem je u bosanskim količinama, znači oko pet dnevno, ok, znam nije zdravo. Upravo zato sam bila prinuđena potražiti bolji i alternativni način da prevarim tijelo da pije kavu, a zapravo mu dajem nešto puno zdravije. Našla sam ga u matcha-i. Inače za čaj od ovog divnog zelenog praha trebate imati opremu, a kako je oprema malo paprena cijenom to ulaganje sam ostavila za neka bolja financijska vremena i kava od matcha praha mi je bila sasvim dovoljna za početak.

Način na koji ga spravljam je jako jednostavan. Najprije stavim malu žlicu matcha praha (kupljenog u Tvornici zdrave hrane) u šalicu. Malu količinu vode koja je prethodno lagano kuhala dodam u šalicu i miješam dok ne vidim da se prah sjedinio sa vodom pa  dodam i ostatak vode. Zapamtite da je ključ u miješanju smijese neprestano dok se grije mlijeko (bademovo/ sojino/ zobeno) i zatim dodam i mlijeko te sve zajedno lagano promiješate..

Matcha je jako ružna na prvu, neću vam lagati. Kao da upravo pijete ugrijanu travu, ali kada se naviknete na okus jednostavno je užitak pripremati je i piti umjesto kave. Ja ju čak i ne sladim jer mi ju je žao pokvariti šećerom, no ako ste ovisnik o slatkom svakako dodajte meda.

Matcha je jako zdrava. Zapravo je matcha fino samljevena vrsta zelenog čaja i dolazi iz Japana. Kao kava sadrži kofein, ali je antioksidans, daje energiju, regulira hormone i podiže raspoloženje. Ovaj divan zeleni prah bogat je vitaminima A, B6,C i K, magnezijem, kalcijem, željezom…

Tradicionalni način spremanja čaja je da stavite žlicu matcha praha i umutite sa bambusovom metlicom dok ne bude jednake koezistencije, a zatim dodate ostatak vode. Bambusove metlice možete naći u Harissa spice store, kao i ostalu opremu za spravljanje čaja.

Probala sam razne vrste kave i obožavam taj čarobni napitak kao i efekte koje pruža u smislu da te razbudi, da posebno u spora poslijepodneva postigne malo veću brzinu, pa stoga nisam vjerovala da matcha može postići isto. Međutim, imam osjećaj „zdravlja“ i da svom organizmu činim uslugu kada uobičajenu kavu zamijenim matcha latte-om jer imam istu količinu (ako ne i vise) energije, a ukus je zdraviji i nemam onaj talog u grkljanu (kao npr. turska kava).

Matcha prah sam kupila u Tvornici zdrave hrane i odlično je malo pakovanje po cijeni od nekih 30/40kn pa čak i ako ne planirate i ne svidi vam se niste ga kupili gomilu. Jako je praktično i povoljno.

xoxo

 

Pin It on Pinterest